Greška
  • Članak nije pronađen

PROPOZICIJE I KALENDAR TAKMIČENJE KUP SRBIJE ZA ŽENSKE MLAĐE KATEGORIJE SEZONA 2019/2020

                   

ПРОПОЗИЦИЈЕ КУПА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ВАТЕРПОЛУ ЗА ЖЕНСКЕ

МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2019/2020

 

 

Члан 1.

Куп Републике Србије за женске млађе такмичарске категорије у такмичарској сезони 2019/2020 (у даљем тексту: Куп) приређује ВСС, преко Комесара за такмичења ВСС (у даљем тексту: КЗТ ВСС), Такмичарске комисије ВСС (у даљем тексту: ТК ВСС), и клубова организатора Финалних турнира.

Куп се игра посебно за сваку такмичарску категорију.

 

Члан 2.

Куп се игра према Правилима ватерполо игре (Хуангџоу-Кина, 2018.), Правилницима ВСС који се односе на све сегменте такмичења и овим Пропозицијама.

 

Члан 3.

Право учешћа на Купу имају сви клубови чланови ВСС, са уредно издатом дозволом-лиценцом за такмичење ВСС 2019/2020 и регистрованим играчицама  рођеним:

            - 2006. године и млађим за категорију четрнаестогодишњакиња,

            - 2005. године и млађим за категорију петнаестогодишњакиња

            - 2002. године и млађим за категорију осамнаестогодишњакиња,

            - 2001. године и млађим за категорију деветнаестогодишњакиња

 

који се пријаве за учешће у Комесару за такмичења ВСС путем електронске поште на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  најкасније до: 16.09.2019. године за све такмичарске категорије.

 

У случају да се за учешће у Купу у једној такмичарској категорији пријави мање од три екипе, Куп за ту такмичарску категорију неће бити одигран.

 

Члан 4.

Клубови могу наступати са највише две екипе у једној такмичарској категорији.

 

У случају да неки клуб у Купу учествује са две екипе у једној такмичарској категорији обавезан је да најкасније 48 сати пре почетка такмичења у којој наступају његове екипе достави списак играча свих екипа тог клуба које учествују у Купу у тој такмичарској категорији Комесару за такмичења ВСС путем електронске поште на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

 

Пребацивање играчица из једне у другу екипу истог клуба у једној такмичарској категорији није дозвољено у току трајања Купа.

 

 

Члан 5.

За све наведене такмичарске категорије играће се само Финални турнир на којем ће све екипе учеснице одиграти међусобне утакмице након којих се верификује коначни пласман.

 

Термини за одигравање Купа су следећи: 

                                                           

Финални турнир  

2006. и млађе (14-годишњакиње)      07. - 08.12.2019.    

2005. и млађе (15-годишњакиње)      28.-29.09.2019.    

2002. и млађе (18-годишњакиње)      19.-20.10.2019.

2001. и млађе (19-годишњакиње)      02.- 03.11. 2019.

 

Члан 6.

Све утакмице на турнирима се завршавају након четврте четвртине постигнутим резултатом а бодовање се врши на следећи начин:

Победа – 3 бода, Нерешен резултат – 1 бод, Пораз – 0 бодова.

 

Пласман на Купу утврђује се на основу члана 26. Правилника о ватерполо такмичењима ВСС (у случају истог броја бодова за две екипе критеријуми за утврђивање пласмана су следећи:

- боље пласирана екипа је она која је у међусобном мечу остварила победу. Ако је међусобни меч завршен нерешеним резултатом пласман се утврђује на основу боље гол разлике. Ако је гол разлика једнака, боље пласирана екипа је она која је на турниру постигла више голова. Ако је и број постигнутих голова једнак, боље пласирана екипа ће се одредити жребом.

 

У случају истог броја бодова више од две екипе критеријуми за утврђивање пласмана су следећи:

- број бодова у међусобним утакмицама екипа са истим бројем бодова,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- гол разлика само на међусобним мечевима екипа са истим бројем бодова,

 

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- највећи број датих голова у међусобним мечевима екипа са истим бројем бодова,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- укупна гол разлика на турниру,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- највећи број датих голова на целом турниру,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- ако се на основу свих ових критеријума не може одредити пласман екипа, исти ће бити одређен жребом.

 

 

 

Члан 7.

Првопласирана екипа на финалном турниру стиче наслов

ПОБЕДНИК КУПА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 14/15/18/19 - ГОДИШЊАКИЊЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2019/2020.

 

Члан 8.

Технички услови и обавезе свих учесника Купа дефинисани су Правилником о ватерполо такмичењима ВСС, поштујући посебне услове:

 

КАТЕГОРИЈА

ТЕРЕН

ГОЛОВИ

ТИП ЛОПТЕ

Број Играчица

 

(2006.) 14 год.

20 x 16 мет.

2,15 x 0,70 м.

Величина 3

15

 

(2005.) 15 год.

25 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

Величина 4

15

 

(2002.) 18 год.

25 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

Величина 4

15

 

30 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

сениор

15

(2000.) 19 год.

25 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

Величина 4

15

 

30 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

сениор

15

  • Температура воде 23 – 27 степени Ц.
  • Лопте за одигравање утакмица су марке „KAP7“
  • Време трајања четвртине за категорију 14 година је 7 минута и мери се електричним семафором.
  • Време трајања четвртине за категорије 15, 18 и  19 година је 8 минута и мери се електричним семафором.
  • Утакмице се могу играти само са почетком у интервалу од 09,00 – 21,00 сат.
  • Сви тренери екипа који се уписују у Записник утакмице морају имати издату Дозволу за рад-Лиценцу од надлежног органа ВСС.
  • На сваком турниру је неопходно присуство доктора на базену. У случају да доктор није присутан утакмица не може почети.
  • Клуб организатор је дужан да организује технички састанак представника клубова учесника и службених лица ВСС најкасније 1 сат пред почетак прве утакмице на турниру

 

По завршетку Купа клуб организатор Финалног турнира у категоријама 14, 15, 18 и 19 - годишњакиња је обавезан да на свечаном затварању Купа додели пехаре и медаље за прво, друго и треће место у Купу. Пехаре и медаље обезбеђује клуб организатор.

Свечано затварање Купа се завршава интонирањем химне Републике Србије «Боже правде«.

 

Члан 9.

У Купу се неће примењивати одрeдба Правила Ватерполо игре која дозвољава вршење „летећих измена“ са бочне стране игралишта већ ће се све измене играча, као и до сада, вршити кроз простор за замену играча, односно повратак искљученог играча или његове замене, на гол аут линији код клупе екипе која врши замену.

Члан 10.

Изузетно од Правила ватерполо игре, за категорију 14-годишњакиња уводе се ова посебна правила:

  1. Обавезна пресинг игра у својој половини игралишта. Уколико нека играчица екипе у нападу није допливала до противничке половине игралишта, играчица екипе у одбрани није у обавези да игра на њој пресинг све док не уплива на половину игралишта екипе у нападу. То важи и за све остале играче одбрамбене екипе, чим последња играчица екипе у нападу преплива половину игралишта, све играчице одбрамбене екипе су дужне да одмах крену ка противничким играчицанма, без заустављања све док не дођу до њих и пређу у пресинг игру.
  2. Играчица екипе у одбрани има право повлачења са играчице екипе у нападу само у два случаја. Први случај: Када је контра напад. Други случај: Када се брани са играчем мање
  3. У случају контра напада, чим контра напад прође (тј. када се изједначи број играча у одбрани), све играчице морају прећи у пресинг игру „играч на играча“. Свако стајање, са или без подигнуте руке, биће санкционисано искључењем те играчице.
  4. У случају контра напада, чим се врати у игру искључена играчица, све играчице морају прећи у пресинг игру „играч на играча“. Свако стајање, са или без подигнуте руке, биће санкционисано искључењем те играчице.
  5. Право је искључене играчице, односно њене замене, да одмах уђе у игру чим искључена играчица дође до зоне за улазак у игру (нема временског искључења).
  6. Линија од 5 метара се помера на 4 метра и након прекршаја ван линије од 4 метра није дозвољен директан шут на гол. Свако досуђено казнено бацање се изводи са линије од 4 метра (четверац)
  7. Тренерима је дозвољено да за време утакмице устају са клупе и да се крећу  до ознаке на пола базена када је њихова екипа у поседу лопте, не ометајући рад судије на утакмици.

Сва додатна тумачења овог члана Пропозиција. даје Стручни савет ВСС

 

Члан 11.

Играчице за време церемонијала представљања и у току утакмице морају бити одевене у једнообразну спортску опрему.

Тренери, и све службене особе на клупи, морају бити једнобразно одевени, с тим што није дозвољено да буду у кратким панталонама и папучама.

Судије морају бити одевене у бело - дугачке панталоне и кошуља или мајица, са ознаком ранга судије. Изузетак може бити једино уколико се од стране ВСС обезбеди опрема друге боје коју ће судије бити обавезне да носе.

Делегат мора да буде пристојно одевен (панталоне и сако са краватом или службена мајица ВСС или кошуља ВСС),

Након завршетка утакмице обавезно је постројавање обе екипе и тренера са судијама и међусобно руковање.

 

Члан 12.

Неспортско, насилно и непристојно понашање актера утакмице (укључујући вређање на расној, националној и верској основи) као и публике на самом базену биће најоштрије санкционисано и кажњено на основу Правилника о Ватерполо такмичењима ВСС и у складу са Законима Републике Србије који ту материју одређују и регулишу.

 

Члан 13.

Одлуку о износу судијских и делегатских такси на финалним турнирима такмичења млађих категорија донео је УО ВСС.

Трошкове судијских такси, као и трошкове путних трошкова службених лица, на бази исплате 10 литара бензина који користи ауто службене особе на пређених 100 километара, сноси клуб организатор, у складу са одговарајућим Законом Републике Србије, најкасније до почетка техничког састанка пред прву утакмицу на турниру.

 

Члан 14.

О спроведеним такмичењима у Купу, ТК ВСС је дужна да обавести Управни одбор ВСС и Стручни савет ВСС најкасније до 15.01.2020. године и да објави званични Билтен са свим податцима о такмичењу на основу којих ће се верификовати пласман екипа у Купу.

 

Члан 15.

Право тумачења Пропозиција има ТК ВСС, а на утакмицама делегат ТК ВСС.

 

Члан 16.

Ове Пропозиције донео је УО ВСС, на основу члана 42. став 5. Статута ВСС, дана 11.09.2019. године.

 

 

ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК ВСС

Виктор Јеленић  с.р.

PRETHODNO KOLO - PRVA A LIGA SRBIJE

NAREDNO KOLO - PRVA A LIGA SRBIJE

FINA LEN Vaterpolo Savez Srbije Vaterpolo Savez Beograda