ponedeljak, 08 februar 2016 15:28

KUP BEOGRADA 2021/22 - MLAĐE KATEGORIJE

ПРОПОЗИЦИЈЕ  КУПА БЕОГРАДА

ЗА МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2021/2022.

 

Члан 1.

Куп Београда за млађе такмичарске категорије у такмичарској сезони 2020/2021 (у даљем тексту:  Куп) приређује  ВСБ преко Генералног секретара ВСБ (у даљем тексту: Ген. Сек.),  и клубова организатора турнира.

 

 

Члан 2.

 Куп се игра према ФИНА Правилима ватерполо игре 2019 - 2021, важећим Правилницима ВСБ који се односе на такмичење, Здравственим протоколом ВСС на турнирском такмичењу и овим Пропозицијама.

 

Напомена: Клубови који на базену, на којем одигравају своје утакмице, не могу обезбедити техничке услове у складу са ФИНА Правилима ватерполо игре 2019 - 2021 у вези измена играча са бочне стране игралишта (даље: летеће измене) обавезни су да учине следеће:

 

- У случају недовољне ширине базена клуб домаћин је обавезан да помери комплетно игралиште до руба базена на супротној страни од стране клупа за резервне играче како би се створио простор за летеће измене играча од минимум 30 сантиметара.

 

- У случају да није могуће померити терен према страни игралишта супротно од клупа за резервне играче, дозвољено је померање уздужне стазе игралишта испод клупа за резервне играче према головима и, на тај начин, сужавање терена за минимум 30 сантиметара а максимум 50 сантиметара.

 

- У случају померања целог терена ка страни базена супротно од клупа, као и у случају померања уздужне стазе игралишта (сужавања терена) играчу који улази у игру као летећа измена је омогућено да се одгурне од ивице базена приликом уласка у игру због недовољног простора за несметани улазак без одгуривања од ивице базена.

 

- У случају недовољне дужине базена (базени дужине 33 метра) и немогућности вршења летеће измене на начин да играч, који треба да уђе у игру као летећа измена, уђе у воду иза простора за улазак искљученог играча биће дозвољено да тај играч може ући у воду (дискретно скочити или се спустити у воду) у простору од 0 метара до 2 метра од своје клупе ван игралишта и на тада се упутити, ван игралишта, према месту до центра игралишта где ће се извршити летећа измена.    

 

 

 

 

 

 

 

Члан 3.

Право учешћа на Квалификацијама за  Куп имају сви клубови са територије Града Београда, са издатом дозволом-лиценцом за такмичење ВСС 2020/2021, који су се благовремено пријавили канцеларији ВСБ  са играчима уредно регистрованим, и уредно лекарски прегледаним, за сезону 2021/2022 и рођеним:

 

            - 2011. године и млађим за категорију 11-годишњака,

           

            - 2009. године и млађим за категорију 13-годишњака,

           

            - 2007. године и млађим за категорију 15-годишњака,

           

 

Члан4.

Клубовимогунаступатисанајвишедвеекипеуједнојтакмичарскојкатегорији.

 

У случају да неки клуб на   Купу  учествује са две екипе у једној такмичарској категорији обавезан је да најкасније 48 сати пре почетка турнира , у којем наступају његове екипе, достави списак играча обе екипе тог клуба које учествују   у тој такмичарској категорији канцеларији ВСБ путем електронске поште на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   

 

Пребацивање играча из једне у другу екипу истог клуба у једној такмичарској категорији није дозвољено у току трајања Купа.

 

Члан 5.

 Купсе игра у два дела:

1. Прелиминарни квалификациони турнири

2. Завршнин турнири

 

 

1. Прелиминарни  турнири

 Куп, за све такмичарске категорије се играју у организацији Београдског регионалног савезе. На основу пријављеног броја екипа одређује се број квалифиационих група у којима се унутар групе, игра по систему свако са сваким.

 

 

3. Завршни  турнир

 

На завршном турниру играју  играју две првопласиране екипе из сваке групе уколико има две квалификационе групе, односно победници група уколико се игра у четири квалификацине групе

 

На завршном турниру  турниру екипе играју утакмице против остале 2 екипе из друге квалификационе групе , односно свако са сваким уколико су се играле четири квалификацине групе.  На основу постигнутог пласмана на завршном турниру екипе добијау такмичарске бројеве који сходно пропозицијама такмичења ВСС за млађе категорије, формирају полуфиналне група Купа Србије.

 

Одмах по завршетку Квалификационих турнира делегати  су обавезни да путем електронске поште на адресу:   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. обавесте Канцеларију ВСБ  о постигнутом пласману екипa.

 

 

 

 

Члан 6.

Све утакмице на  Купу  морају дати победника. У случају да је након 4. четвртине резултат нерешен приступа се извођењу петераца (четвераца). У случају да је победник утакмице добијен након извођења петераца(четвераца) (у складу са WP 12.3 који се односи на извођење петераца) као резултат који се води за коначну гол разлику се уписује онај којим је завршена 4. четвртина а бодовање се врши на следећи начин:

Победа након 4. четвртине – 3 бода,

Победа након извођења четвераца – 2 бода,

Пораз након извођења четвераца1 бод,

Пораз након 4. четвртине – 0 бодова.

 

 

Члан 7.

У случају да због пандемије заразне болести COVID-19 или било које друге више силе није могуће одиграти такмичење по усвојеном систему и календару, Стручни савет ВСБ, заједно са Управним одбором ВСБ, ће донети одлуку о измени система и календара такмичења и благовремено о томе обавестити све клубове чланове ВСБ и Ватерполо савез Србије.

 

Члан 8.

Пласман на Купу  утврђује се на основу члана 26. Правилника о ватерполо такмичењима ВСС (у случају истог броја бодова за две екипе критеријуми за утврђивање пласмана су следећи:

- боље пласирана екипа је она која је у међусобном мечу остварила победу, укључујући и победу након извођења петераца (четвераца).

У случају истог броја бодова више од две екипе критеријуми за утврђивање пласмана су следећи:

- број бодова у међусобним утакмицама екипа са истим бројем бодова,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- гол разлика(не рачунајући голове постигнуте из петераца , четвераца, након завршетка регуларног дела игре) само на међусобним мечевима екипа са истим бројем бодова,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- највећи број датих голова (не рачунајући голове постигнуте из петераца , четвераца, након завршетка регуларног дела игре)  у међусобним мечевима екипа са истим бројем бодова,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

-          укупна гол разлика на турниру(не рачунајући голове постигнуте из петераца , четвераца, након завршетка регуларног дела игре)  ,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- највећи број датих голова на целом турниру(не рачунајући голове постигнуте из петераца , четвераца, након завршетка регуларног дела игре)  ,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- ако се на основу свих ових критеријума не може одредити пласман екипа, исти ће бити одређен жребом.

 

 

Члан 9.

Технички услови и обавезе свих учесника Купа дефинисани су Правилником о ватерполо такмичењима ВСС, поштујући посебне услове:

КАТЕГОРИЈА

ТЕРЕН

ГОЛОВИ

   ЛОПТА

БР. ИГРАЧА

 

(2011.) 11год.

20x16мет.

2,15x 0,74м.

          3

17 (15 игр., 2 голм.)

 

(2009.) 13год.

30x20мет.

3,00 x 0,90 м.

          5

17 (15 игр., 2 голм.)

 

30 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

сениор

15

(2007.) 15год.

30 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

          5

17 (15 игр., 2 голм.)

 

  • Клуб организатор је обавезан да обезбеди 5 исправних лопти исте марке и типа за одигравање свих утакмица на турниру.
  • Време трајања четвртине за категорију 11 година је 6 минута и мери се електричним семафором. Паузе између четвртина износе по 2 минута између 1.-2. и 3.-4. док је између 2.-3. пауза 3 минута.
  • Време трајања четвртине за категорије 13, 15,17, 18 и 20 година је 7 минута и мери се електричним семафором. Паузе између четвртина износе по 2 минута између 1.-2. и 3.-4. док је између 2.-3. пауза 3 минута.
  • Утакмицесемогуигратисамоса почеткомуинтервалуод 08,00 – 22,00 часова.
  • Сви тренери екипа који се уписују у Записник утакмице морају имати издату дозволу за рад-лиценцу од надлежног органа ВСС. Без издате дозволе за рад-лиценце није дозвољено седење на клупи ни једној особи.
  • На сваком турниру је неопходно присуство доктора на базену. У случају да доктор није присутан на базену утакмица не може почети.
  • Клуб организатор је дужан да организује технички састанак представника клубова учесника и службених лица ВСС најкасније 1 сат пред почетак прве утакмице на турниру.
  • Клуб организатор је обавезан да пријави такмичење МУП Србије и обезбеди присуство потребног броја редара на базену у складу са Законским одредбама.

 

 

 

 

Члан 11.

Изузетно од Правила ватерполо игре, за категорију 11-годишњака уводе се ова посебна правила:

            - дозвољено је да се у екипи налазе и девојчице (мешовите мушко-женске          екипе).

- право је искљученог играча, односно његове замене, да одмах уђе у игру      чим искључени играч дође до зоне за улазак искљученог играча (нема временског искључења).

            - свако досуђено казнено бацање се изводи са линије од 4 метра (четверац).

 

Члан 12.

За категорију 11-годишњака се уводе и ова посебна правила у односу на правила Ватерполо игре:

1)      Одбрамбени играч чим дође у своју половину игралишта, мора да игра пресинг (да буде уз једног противничког играча!). Ова пресинг игра важи само у одбрамбеној половини игралишта.

               Уколико неки од играча екипе у нападу није допливао до противничке половине игралишта одбрамбени играч није у обавези да игра пресинг на том играчу све док не уплива у противничку половину.

               Исто важи и за све остале играче у одбрани. Чим последњи играч екипе у нападу уплива у противничку половину игралишта сви играчи екипе у одбрани су дужни да одмах крену ка противничким играчима , без заустављања, све док не дођу до њих и на тај начин пређу у пресинг игру.

 

2)            Одбрамбени играч има право повлачења са противничког играча само у два случаја: први је када је контра напад; а други је када је играч мање.

 

3)           У случају контра напада: чим контра напад прође (тј. чим се изједначи број играча у одбрани сви морају прећи у пресинг игру- играч на играча!), свако стајање у вертикалном положају са или без подигнуте руке, биће санкционисано искључењем тог играча.

 

4)         У случају играча више: чим се врати у игру искључени играч, сви одбрамбени играчи морају прећи у пресинг игру – играч на играча. Свако стајање у вертикалном положају са или без подигнуте руке, биће санкционисано искључењем тог играча.

 

5)      После досуђеног фаула у позиционом нападу, одбрамбени играч мора да се удаљи на прописану раздаљину и одмах по извођењу фаула или додавања лопте саиграчу од стране противничког играча, одбрамбени играч мора одмах прећи у пресинг.

 

6)        У позиционој одбрани (када екипа у нападу формира позициони напад, тј. када су сви прешли у противничку половину игралишта и екипа у одбрани почела да игра пресинг), приликом упливавања играча са спољних позиција ДОЗВОЉЕНО ЈЕ ПРЕУЗИМАЊЕ ИГРАЧА. После завршеног упливавања, тј. завршене кретње играча у нападу који је упливавао, играчи екипе у одбрани су дужни да одмах пређу у пресинг. Уколико то не ураде, судија је дужан да искључи играча екипе у одбрани чији је играч извршио упливавање.

 

7)      Уколико у се деси да у половини игралишта одбрамбене екипе буде више играча одбране у „зони“, судија је дужан да искључи играча одбране који не игра пресинг на играчу напада који има лопту у руци!

 

8)        Одбрамбени играч док траје позициона одбрана мора све време бити у пресинг игри на противничком играчу и не сме одлазити у контра напад док противничка екипа не изгуби посед лопте! Уколико се то догоди судија је дужан да досуди искључење играчу који је кренуо раније у контра напад пре промене поседа лопте. У моменту шута шута на гол од стране екипе која је у нападу одбрамбеном играчу је дозвољено да крене у контра напад.

 

9)        У овим категоријама није дозвољен шут на гол после примљеног фаула. После примљеног фаула играч може да дода лопту свом саиграчу или да изведе фаул сам себи и онда после махања да шутира на гол или да после изведеног фаула уплива са лоптом ка голу.

 

10)      У овим категоријама голману није дозвољено да прелази половину игралишта док је његова екипа у нападу

 

За све ове горе наведене ситуације у игри судија је дужан да досуди искључење на 20 сек. одбрамбеном играчу који не игра пресинг!

 

Сва додатна тумачења Члана 12. даје Стручни савет ВСС

 

Члан 13.

Играчи за време церемонијала представљања не смеју напуштати воду и морају остати на својој половини терена.

Тренери, и све службене особе на клупи, морају бити једнообразно одевени.

Судије морају бити одевене у униформу беле боје - дугачке панталоне и кошуља или мајица. Изузетак може бити једино уколико се од стране ВСС или УВС ВСС обезбеди опрема друге боје коју ће судије бити обавезне да носе.

Делегат мора да буде пристојно одевен (панталоне и  службена мајица ВСС или кошуља ВСС),

Приликом церемонијала представљања екипа, као и пре и после утакмице, није дозвољено међусобно руковање и поздрављање свих актера утакмице (играчи, тренери, службена лица ВСС, особе за записничким столом).

 

 

 

Члан 14.

Неспортско, насилно и непристојно понашање актера утакмице (укључујући вређање на расној, националној и верској основи) као и публике, уколико присуство публике буде било дозвољено, на самом базену биће најоштрије санкционисано и кажњено на основу Правилника о Ватерполо такмичењима ВСБ и у складу са Законима Републике Србије који ту материју одређују и регулишу.

 

 

 

 

 

 

 

Члан 15.

 

 

Одлуку о износу судијских и делегатских такси на финалним турнирима такмичења млађих категорија донео је УО ВСB и износи такси службених особа по утакмици су следећи:

 

- Такмичење у категорији 11 година

Судијска такса - 1.200 динара (нето износ)

Делегатска такса - 1.200 динара нето (нето износ)

 

- Такмичење у категоријама 13 и 15  година:

Судијска такса - 1.600 динара (нето износ)

Делегатска такса - 1.600 динара (нето износ)

 

Трошкове организације квалификационих  турнира закуп базена, трошкови рада записничког стола, обавезног присуства лекара, судијских и делегатских  такси и  стриминга,  сносе клуови учесници подједнако.

 

Члан 16.

Свако неоправдано одустајање клуба од учешћа на квалификационим  турнирима у краћем периоду од 48 сата пре почетка турнира биће санкционисано казном од 30.000 динара клубу који одустане од такмичења и накнадом других трошкова који су евентуално настали отказивањем учешћа на турниру, клубу организатору и клубовима учесницима турнира.

 

 

 

 

Члан 17.

О спроведеним такмичењима на квалификацијама за  Куп, Генерални секретар  је дужан да обавести Управни одбор ВСБ и Стручни савет ВСБ најкасније до 1.04.2022. године и да објави званични Билтен са свим податцима о такмичењу на основу којих ће се верификовати пласман екипа на квалификацијама за  Куп.

 

Члан 19.

Право тумачења Пропозиција има канцеларија ВСБ, а на утакмицама делегат ТК ВСС.

 

Члан 20.

Ове Пропозиције усвојио је УО ВСБ, на основу члана 42. став 5. Статута ВСБ, дана 08.09.2021. године и заведене су под бројем 27/2021 у архиви ВСб.

 

 

Генерални секратр ВСБ

Милан Марјановић  с.р.

    

PRETHODNO KOLO - PRVA A LIGA SRBIJE

NAREDNO KOLO - PRVA A LIGA SRBIJE

FINA LEN Vaterpolo Savez Srbije Vaterpolo Savez Beograda